Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Devlet Opera ve Bale
Patara

KONU

Atatürk'ü anma günü çerçevesinde hazırlanan Son Veda anlatımlı konseri, Mustafa Kemal Atatürk'ün yaşamı ekseninde ülkenin kuruluş tarihini ve imparatorluktan cumhuriyete evrilme sürecini konu ediniyor. Konserde yer alan müzikler besteci Fahir Atakoğlu'nun Umut, Lal, Ses ve Nefes, Med Cezir, Sultan, Demir Kırat, Fikriye, Sarı Zeybek eserlerinden oluşuyor. Müziklerin orkestrasyonu ve düzenlemesi Şef Kıvanç Tepe'ye ait olup eserde bir de Selânik türküsü seslendiriliyor. Sekiz bölümden oluşan Son Veda konseri: Ülkenin genel durumu, Atatürk'ün okul yılları, Trablusgarp Savaşı ve Sofya günleri, Çanakkale Savaşı, Zübeyde Hanım, İşgal ve Kurtuluş Savaşı, Atatürk'ün aşkları ve devrimleri ile çok sevdiği halkına Son Veda'sını konu ediniyor. Sahnede orkestra, koro, piyano, ney, soprano, mezzo-soprano, bariton seslere ek olarak anlatıcı ve oyuncular da yer alıyor. Müziklerin yanı sıra metinleri Cennet Türker tarafından yazılan, Şahan Gürkan tarafından sahnelemesi yapılan anlatımlarda Atatürk'ün hayatı, dönemin olayları anlatıcı ve oyuncular tarafından canlandırılıyor. Şef Kıvanç Tepe'nin orkestrasyonunda Fahir Atakoğlu'nun müziklerine, anlatı ve canlandırmalar, dönemin özel görüntüleri ve sahne ışıklarının da eklenmesiyle konser etkileyici bir atmosfere ve belgesel-dramatik bir yapıya ulaşıyor. İlk kez 11 Kasım 2014 yılında Samsun Devlet Opera ve Balesi tarafından projelendirilerek sahneye taşınan Son Veda anlatımlı konseri, seyirciden gördüğü yoğun ilgi üzerine, Eskişehir Belediyesi Senfoni Orkestrası (5 kez), Bursa Bölge Orkestrası, İzmir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası tarafından da seslendirilmiştir. Eser Mersin'de ilk kez seyirciyle buluşuyor.


Bölümler Bölüm 1 - 'UMUT' Eser, 'Umut' parçasıyla açılır. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşü ve ülkeyi 1. Dünya Savaşı'na sürükleyen koşullar açılış parçasının ardından anlatılır. Bölüm 1 - 'LAL' Bu bölümde 'Lal' parçası seslendirilir. Mustafa Kemal'in okul yılları ve Trablusgarp savaşına gönüllü olarak gidişine kadarki döneme yer verilir.


Bölüm 2 - 'SES ve NEFES' 'Ses ve Nefes' parçası seslendirilir. Trablusgarp Savaşı, Sofya'ya ateşe olarak gönderilmesi ve Çanakkale Savaşı'nın başlamasına kadar geçen dönem oyuncular tarafından canlandırılarak anlatılır.


Bölüm 3 - 'MED CEZİR' Çanakkale Savaşı 'Med Cezir' parçasıyla anlatılır. Mondros Mütarekesi ve Mustafa Kemal'in Anadolu'ya geçme kararıyla bölüm tamamlanır.


Bölüm 4 - 'SULTAN' Annesi Zübeyde Hanım'ın yaşadığı üzüntüler, oğul Mustafa Kemal'in mektupları ve annesine olan sevgisi 'Sultan' parçası eşliğinde sahnelenir.


Bölüm 5 - 'DEMİR KIRAT' İstanbul'un işgalinden Büyük Taarruz'a kadar olan dönem anlatılır; 'Demir Kırat' parçası seslendirilir.


Bölüm 6 - 'FİKRİYE' Bu bölümde Atatürk'ün aşklarına yer verilir. Fikriye Hanım'ın hüzünlü hikâyesi, 'Fikriye' parçası ve bir Selânik türküsü ile sunulur.


Bölüm 7 - 'SON VEDA' Devrimler, 10. Yılına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk'ün vatan ve insan sevgisi anlatılır. Çok sevdiği halkına söyleyemediği sözleriyle Ata'nın Son Veda'sı 'Sarı Zeybek' parçası eşliğinde sahnelenerek finale gelinir.


SON VEDA (ATATÜRK’Ü ANMA KONSERİ)

VİDEO



TEMSİL TARİHİ

GALERİ


MEDYA YANSIMALARI