Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Devlet Opera ve Bale
Patara

KONU

1. PERDE

1.Tablo : Huzurda bulunan saraylılar tarafından boşaltılan avluda Valide Sul­tan, küçük Şehzade Mustafa ve annesi Gülbahar, Taht'a geçmiş olan Sultan Süleyman'ı kutlarlar. Eteğini öpmek isteyen anasına Süleyman fırsat vermez. 2.Tablo : Sarayda yaşam sürmektedir. Valide Sultan, Danışman ile birlikte, çok çalışmakta olan oğluna sunulmak üzere bir cariye seçer. Bu, oğlunun 'güleryüz' anlamına gelen 'Hurrem' adını vereceği Slav güzelidir. Geleneksel hazırlanma töreninde Haseki Sultan olma ümitlerinin tehlikeye gireceğini sezen Gülbahar, üzüntülüdür. 3.Tablo : Genç cariye, erkeğinin yatağını öper. Sultan Süleyman, ilk kez gözlerine bakmaya cür'et eden yeni odalığının karşısında etkilenmiştir. Büyük adam, aşkıyla büyüyen Hurrem'ini yaratır. 4.Tablo : Kenara itilmiş olan Gülbahar, artık genç bir Şehzade olan oğlu Mustafa ile avunmaya çalışmaktadır. 5.Tablo : Ve Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman... 6.Tablo : Halk, dirlik düzenliğinin mutluluğunu yaşamaktadır.


2. PERDE

1.Tablo : Geleneklere göre Sultan'ın ilk oğlunun Vali olarak atanması gerekmektedir. Manisa valisi olan Şehzade, yine geleneklere göre Sultan'ın ölümünde Taht'a çıkacak ilk şehzadedir. Hurrem Sultan, kendi oğullarından birinin Taht'a geçmesini arzulamaktadır. Kanunlara, törelere çok bağlı olan Sultan Süleyman, Hurrem'in bütün yalvarmalarına ve Mustafa'yı kötülemelerine rağmen, bir kabul divanı toplantısında Mustafa'yı Manisa Valiliği'ne atar. Fatih döneminden kalan kanunlara göre, Sultan'ın devletin güvenliği bakımından veliaht dışındaki şehzadelerini öldürtmek hakkına sahip olduğunu düşünmekte olan Hurrem, oğullarının ve kendisinin geleceğinden duyduğu endişe ile çeşitli entrikalara girişmiştir. İşlerinde damadı Rüstem Paşa'yı kullanmaktadır. 2.Tablo : Düzmece bir belgenin kanuniye verilebilmesi için haremde bir eğlence düzenlenmektedir. 3.Tablo : Hurrem Sultan'ın kendisi için düzenlediği ve de dans ettiği şenlikte Kanuni, Rüstem Paşa'nın elinden oğlu aleyhindeki belgeyi alır. Artık kararını vermiştir.


4.Tablo : Manisa Valiliği'nden alınarak Amasya Valiliği'ne atanan Şehzade Mustafa, Ereğli'de seferdeyken, kendini çağırtan Sultan'ın çağrısını, yakınlarının uyarılarına rağmen babasına duyduğu inanç ve bağlılıkla kabul eder. Ancak, 'Baba, baba' diye haykıran Şehzade Mustafa'nın son görebildiği, cellatlara işaret veren babasının elidir...


5.Tablo : Oğlunu da yitiren Gülbahar, sonsuz acılar içindedir. Zafer Hurrem'indir.


6.Tablo : İmparatorluk sınırlarını Osmanlı tarihinde en geniş çizgisine ulaştırmış, adaleti ile 'Kanuni' adını alan ve tüm dünya ülkeleri tarafından saygıyla karşılanan Kanuni de her insan gibi sevgileri ve tutkularıyla yaşamaktadır. Yıllar, bu tutkular, sevgiler, ülke yönetimi için fedakarlıklar, seferler ve zaferlerle geçer.


HÜRREM SULTAN

TEMSİL TARİHİ

DİSTRİBÜSYON

GALERİ


MEDYA YANSIMALARI