Sana daha iyi bir alışveriş deneyimi sunulabilmesi için sitemizde çerez konumlandırmaktayız, kullanmaya devam ettiğinde çerezler ile toplanan kişisel verilerin Veri Politikamız - Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemler ile mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.

Devlet Opera ve Bale
Patara
ORHAN ÖNER ÖZCAN

Ankara doğumlu sanatçı, müzik eğitimine yedi yaşında İmdat Halvaşı ile gerçekleştirdiği piyano çalışmalarıyla başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera Bölümü’nde lisansını tamamlayan Özcan, Lynn Trepel ile opera şarkıcılığı, Haldun Dormen ile müzikal şarkıcılığı çalıştı. Yüksek lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Bölümü’nde Prof. Burak Tüzün ile enstrümantasyon, Prof. Marek Drewmowski ile korrepetisyon, Prof. Rengim Gökmen ile orkestra şefliği alanlarında çalışarak yüksek dereceyle tamamladı. Dünyaca tanınmış isimlerden Prof. Volker Hempfling, Sabine Horstmann ve Markus Baisch ile koro şefliği, Prof. Rengim Gökmen, Vladimir Ponkin ile orkestra şefliği üzerine ustalık sınıflarına katılarak konserler verdi. Sanatçı, akademik hayatına 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Orkestra Şefliği Bölümü’nde doktora düzeyinde devam etmektedir.


Devlet Opera ve Balesi’ndeki görevine 2008 yılında Samsun İli’nde başlayan Orhan Öner Özcan, burada Samsun Devlet Opera ve Balesi Çocuk ve Gençlik Koroları’nı kurdu. Şan sanatçısı olarak başlayan kariyeri şeflik ve bestecilik yönünde ilerleyen sanatçı, 2008 yılından bu yana Türkiye’nin 6 farklı şehrindeki opera müdürlüklerinde (Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun) uzun soluklu görevler alarak; koro ve orkestra şefi, besteci ve DOB genel müdürlüğü de dahil olmak üzere idari yönetici olarak devlet hizmetinde bulundu. Daha çok “besteci” kimliği ile görünürde olan sanatçı, ulusal konuları işlediği “Her 10 Kasım”, “Yunus Emre Kantatı”, “Aşık Veysel Sahne Kantatı“ gibi eserleri başta olmak üzere çocuk müzikali, oda müziği, türküler için re-orkestrasyon gibi türlerde çok sayıda çalışmaya imza attı. 2011 yılında bestelediği, librettosu Murat Göksu’ya ait “Her 10 Kasım / Atatürk İçin Ağıt” isimli mersiye niteliğindeki oratorik eser, bestelendiği tarihten bu yana her yıl 10 Kasım’larda Türkiye’nin çeşitli sahnelerinde yüzlerce sanatçı tarafından seslendirilmektedir. Özcan çalışmalarına İzmir Devlet Opera ve Balesi’nde devam etmektedir.


Anahtar Kelimeler / Devlet Opera ve Balesi Koro Şefi, Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi, İzmir Koro Şefi, İzmir Orkestra Şefi, Orhan Öner Özcan, Türk Besteci.


GALERİ