OKAN DEMİRİŞ
1942 yılında Istanbul Cihangir’de doğan ve müziğe beş yaşında başlayan Okan Demiriş, 1963 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarı’nı, 1964 yılında ise Ankara Devlet Konservatuvarı yüksek keman bölümünü sınıf atlayarak bitirir. Başarılı bir keman sanatçısı olan Demiriş, çok sayıda keman konçertosunu orkestra eşliğinde seslendirir ve resitaller verir.
1965-67 yılları arasında yedek subay olarak askerliğini yaptığı Doğu Anadolu’da, bestelediği 'Hançerli Düzü' , 'Posof', 'Digor', 'Pasinler' ve 'Handere' isimli orkestra süitleri halk müziği ezgilerinin etkilerini taşır.
Konservatuvar’da armoni, müzik teorisi ve keman öğretim üyeliğinin yanı sıra 1969 yılında İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nın Konzertmeister’liğini üstlenir. Yine bu dönemde, Yönetim Kurulu Üyesi, Orkestra Şefi ve Müzik Yönetmeni olarak görev yapar. Ayrıca Şehir Orkestrası ve Radyo Senfoni Orkestrası’nda çalışır.
1979-1992 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne dört kez Müdür ve Sanat yönetmeni olarak atanır.
Demiriş, 'IV. Murat', 'Karyağdı Hatun' ve 'Yusuf ile Züleyha' adlı tarihsel konulu operalarıyla halkın büyük beğenisini kazanır. Yurt içi ve dışında eserleri, başarıyla icra edilir. Sanatçı, orkestra şefi olarak yerli – yabancı pek çok opera ve baleyi yönetir.
1990 yılında ABD’de New York Senfoni Orkestrası’nı yöneten Demiriş’e, Boğaziçi Üniversitesi Senatosu tarafından sanat ve kültürün gelişmesi yolunda seçkin hizmet ve katkılarından ötürü 1986 yılında 'Fahri Doktora' unvanı verilir.
Demiriş, 1991 yılında 'Devlet Sanatçısı' unvanını alır.
Opera yapıtlarının yanı sıra, sanatçının halk müziği temalarından yararlanarak bestelediği çok sayıda oda orkestrası eseri vardır. Yine eserleri arasında, 1971 yılında bestelediği 'Piyano Konçertosu' ile 'Keman Piyano Süiti' bulunmaktadır.
Armoni ve teori üzerine kitap yazmıştır. İstanbul Devlet Operası’nın Baş Sopranosu Leyla Demiriş ile konservatuarda başlayan arkadaşlıkları, 45 seneye yakın mutlu bir evliliğe dönüşmüştür.
Demiriş; 18 Haziran 2010 günü hayata veda eder.